Aleksandra i Daniel Mizielińscy, Natalia Baranowska, Daj gryza. Smakowite historie o jedzeniu [Dwie Siostry]

 

Aleksandra i Daniel Mizielińscy, Daj gryza. Smakowite historie o jedzeniu [Dwie Siostry]

Aleksandra i Daniel Mizielińscy od lat zabierają czytelników w najrozmaitsze podróże. Palcem po Mapach? Proszę bardzo, nie jeden, i nie dwa razy. Ale zaraz, zaraz. Którędy do Yellowstone? A może raczej sprawdzimy, co jest Pod ziemią/Pod wodą... Halo, halo, kosmosie, Tu jesteśmy! :-) Kto ma choć jedną taką podróż za sobą, ten zapragnie kolejnych. I oto jest! Kolejna książka i kolejna podróż przed nami. Tym razem do krainy smaku poprzez kuchnie świata!


Aleksandra i Daniel Mizielińscy, Daj gryza. Smakowite historie o jedzeniu [Dwie Siostry]

Aleksandra i Daniel Mizielińscy, Daj gryza. Smakowite historie o jedzeniu [Dwie Siostry]

Aleksandra i Daniel Mizielińscy, Daj gryza. Smakowite historie o jedzeniu [Dwie Siostry]

Daj gryza. Smakowite historie o jedzeniu to książka dla dzieci (i nie tylko), jakiej jeszcze nie było. Ta wielkoformatowa publikacja to ponad sto stron informacji, ciekawostek i... obrazków. Z pierwszej wyklejce mamy mapę globu, która jest zarazem spisem treści ze wskazaniem wszystkich państw, których kuchnie odwiedzimy w trakcie naszej smakowitej wyprawy. Tuż za mapą mamy kolejny spis treści, tym razem stanowiący listę dań, których przepisy znajdziecie w książce, tak by łatwo je odnaleźć w przypływie apetytu. Natomiast na końcu, po "właściwej" części książki, znajdziemy chronologiczny spis treści przedstawiony w postaci linii czasu. Tylna wyklejka to coś, do czego ja mam straszną słabość, czyli indeks produktów i potraw.


Aleksandra i Daniel Mizielińscy, Daj gryza. Smakowite historie o jedzeniu [Dwie Siostry]

Aleksandra i Daniel Mizielińscy, Daj gryza. Smakowite historie o jedzeniu [Dwie Siostry]

Aleksandra i Daniel Mizielińscy, Daj gryza. Smakowite historie o jedzeniu [Dwie Siostry]

Główna część książki to oczywiście przegląd kuchni świata. Jak zapewniają we wstępie autorzy, to podróż w czasie i przestrzeni, ponieważ każdy z opisywanych krajów jest pretekstem do opowiedzenia o charakterystycznych smakach, produktach, ale i historii. Właśnie to między innymi czyni książkę tak wyjątkową.


Aleksandra i Daniel Mizielińscy, Daj gryza. Smakowite historie o jedzeniu [Dwie Siostry]

Aleksandra i Daniel Mizielińscy, Daj gryza. Smakowite historie o jedzeniu [Dwie Siostry]

Aleksandra i Daniel Mizielińscy, Daj gryza. Smakowite historie o jedzeniu [Dwie Siostry]

Wizyta w każdej z krain smaku zaczyna się od nazwy państwa i podtytułu symbolicznie oddającego charakterystyczne cechy jego kuchni i nie tylko. Mamy np. "Izrael. Wara i tradycja", "Meksyk. Kukurydza, chili, czaszki" czy też "Włochy. Moc składników". Każdemu z krajów poświęcono dwie rozkładówki, pełne tekstów i ilustracji. Górny pasek rozkładówki to grafika utrzymana w stylistyce z jednej strony typowej dla autorów, z drugiej oddająca charakterystyczne elementy wizerunkowe omawianego miejsca. Mamy np. tradycyjną włoską rodzinę przy wspólnym stole czy postaci z Egiptu stylizowane na wizerunki ze starożytnych tablic i ceramiki. Poniżej znajdziemy małe historyczne wprowadzenie, które przy okazji powie nam co nieco o produktach, z których w danym regionie się korzysta, a potem już zaglądamy do garnków. W każdej krainie znajdziemy przepis na regionalną potrawę, który możemy sami dzielnie wykonać w domu, a także opis tradycyjnych dań danej kuchni. Na przykład odwiedzając Węgry, możemy ugotować leczo, ale poczytać też o pewnej spleśniałej kiełbasie czy takich potrawach jak paprikas lub gulyasleves (jest też informacja o tym, jak te dziwne nazwy przeczytać). Znajdziemy też historyczno-kulinarne ciekawostki dotyczące regionalnych warzyw czy owoców.


Aleksandra i Daniel Mizielińscy, Daj gryza. Smakowite historie o jedzeniu [Dwie Siostry]

Aleksandra i Daniel Mizielińscy, Daj gryza. Smakowite historie o jedzeniu [Dwie Siostry]

Aleksandra i Daniel Mizielińscy, Daj gryza. Smakowite historie o jedzeniu [Dwie Siostry]

Daj gryza to smakowita lektura, której nie da się pochłonąć na raz. Wręcz przeciwnie, ona zachęca, by się nią delektować, wracając raz za razem, by poznawać kolejne kraje i ich kulinarną historię. Ta książka bawi i uczy, inspiruje i rozbudza apetyt - nie tylko w znaczeniu dosłownym, bo wywołuje też głód wiedzy, rozbudza ciekawość. Wiadomo, że na kilku kartkach nie da się wyczerpująco opowiedzieć o żadnej kulinarnej tradycji, dlatego książka jest raczej wprowadzeniem w temat, które ma zachęcić do dalszych poszukiwań. A zachęca fantastycznie. Tekst zawiera kwintesencję tematu, która symbolicznie oddaje specyfikę kulinarną regionu, pośrednio ucząc też co nieco o historii, która na rozwój kulinariów też miała wpływ niebagatelny. Przykłady reprezentatywne mówią wiele o regionie, a zamieszczone przepisy - jasne i możliwe do odtworzenia w każdej kuchni - pozwalają zaktywizować czytelnika. W ten sposób lektura zyskuje głębszy wymiar, bo poza przestrzeń i czas, zabiera nas też w świat doznań zmysłowych. W końcu w naszej kuchni możemy delektować się smakiem i aromatem krain bliższych i dalszych.


Aleksandra i Daniel Mizielińscy, Daj gryza. Smakowite historie o jedzeniu [Dwie Siostry]

Aleksandra i Daniel Mizielińscy, Daj gryza. Smakowite historie o jedzeniu [Dwie Siostry]

Aleksandra i Daniel Mizielińscy, Daj gryza. Smakowite historie o jedzeniu [Dwie Siostry]

Wszystko w tej książce jest przemyślane i dopracowane - od okładki aż po wyklejkę. Od typografii i składu po tekst i ilustracje. Tekst jest jasny, precyzyjny i choć skondensowany, zawiera masę wiedzy i ciekawostek znacznie wykraczających poza temat kulinariów. A ilustracje... O rany! Charakterystyczna dla Mizielińskich kreska, mnóstwo kolorów, elementów i szczegółów, doskonale dopasowanych do tekstu, ale i wizualnie oddających charakter regionu. Same obrazki też są swego rodzaju opowieścią - o regionalnych produktach i miejscowej estetyce. Jak by nie patrzyć, można się czymś zachwycić.

Jestem przekonana, że ta książka zachwyci każdego dużego i małego łasucha. Poszerzy horyzonty, rozbudzi głód wiedzy. Zainspiruje do wspólnego rodzinnego gotowania, dyskusji i kolejnych kulinarnych odkryć. A niejadki? Niejadki też mogą się zachwycić, ponieważ jedzenie jest ważnym elementem każdej kultury i wiele można się o mieszkańcach świata dowiedzieć, właśnie zaglądając im do garnków i obserwując zwyczaje przy stole. Jesteśmy z Wojtkiem zachwyceni pomysłem i wykonaniem, a także wydaniem. Ta książka swobodnie może zająć honorowe miejsce pod choinką i na regale.


Autor: Aleksandra i Daniel Mizielińscy, Natalia Baranowska
Tytuł: Daj gryza. Smakowite historie o jedzeniu
Wydawca: wydawnictwo Dwie Siostry


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty